• Admin

Damok & Acu Rancakkan Asia Road Racing 2020Idemitsu Boon Siew Honda (IBSH) terus mengorak langkah bagi merancakkan lagi sukan permotoran negara.


Semalam, pasukan tersebut memperkenalkan pasukan AP250 yang bakal membuat penampilan secara penuh masa pada Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) musim 2020 nanti.


Sebagai permulaan, IBSH akan tampil pada pusingan 6 ARRC di Litar Antarabangsa Sepang minggu ini atas penyertaan tiket wildcard.


Dua pelumba muda diberi kepercayaan untuk menggalas cabaran pasukan tersebut iaitu Muhammad Syarifuddin Azman, 18, dari Selangor dan Muhammad Idlan Haqimi Raduan, 15, dari Negeri Sembilan yang pernah muncul juara Honda One Make Race musim lalu.Kemunculan mereka di Sepang nanti merupakan medan ujian buat pasukan tersebut bagi mencari keserasian sebelum beraksi secara penuh masa musim depan terutamanya dengan jentera baharu, Honda CBR250RR.


Pada majlis memperkenalkan barisan pelumba pasukan tersebut di Litar Antarabangsa Sepang hari ini, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Boon Siew Honda, Keeichi Yasuda menjelaskan bahawa penyertaan mereka dalam kelas AP250 di peringkat Asia merupakan langkah positif bagi memperhebatkan lagi program pembangunan bakat dalam sukan permotoran di Malaysia.


“Sudah tiba masanya Malaysia mempunyai pasukan yang mampu memberi saingan dalam kelas tersebut yang selama ini didominasi oleh pasukan dari negara jiran, Thailand dan Indonesia.


“Saya tidak bimbang dengan kemampuan pelumba Malaysia dalam kelas UB150, SS600 mahu pun ASB1000 kerana mereka telah membuktikan kemampuan masing-masing, tetapi dalam kelas AP250, agak kelihatan kekurangannya.


“Saya berharap dengan kemunculan pasukan IBSH ini, ia akan membawa harapan baharu buat pelumba tempatan, sekali gus mampu memberi saingan di peringkat Asia.


“Sebagai permulaan, pasukan ini akan membuat kemunculan di Sepang yang bertindak sebagai medan ujian buat pelumba yang kami beri kepercayaan. Segala data yang kami peroleh daripada aksi di Sepang akan dikaji secara teliti sebagai persediaan menghadapi saingan musim 2020 nanti.


“Kami berharap, pasukan ini akan menampilkan yang terbaik apabila beraksi secara penuh masa musim depan,” jelas Yasuda. Dia juga mengharapkan pelumba muda ini akan melangkah ke pentas dunia suatu hari nanti.Sementara itu, Syarifuddin mengakui bahawa ia bukan sesuatu yang mudah untuk bersaing dalam kelas AP250, lebih-lebih lagi turun buat kali pertama.


“Saya tetap teruja apabila diberi kesempatan beraksi atas tiket wildcard dan cuba untuk melakukan yang terbaik nanti.


“Ia bukan misi yang mudah, lagi pun ramai pelumba hebat yang bersaing dalam kelas AP250 terutamanya para pelumba dari Thailand dan Indonesia yang telah mendominasi perlumbaan ini,” jelas Syarifuddin yang merupakan juara perlumbaan Yamaha Petronas Super Series pada musim 2016 dan juga kelas Wira pada 2018.


Kelas AP250 mula diperkenalkan di ARRC pada musim 2015.

15 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
Untitled design (23).png

Adam Norrodin Ke Podium CEV 2021

Breaking News : 

Breaking News:

Logo w Text Official_edited.png