• Admin

"Terima kasih sebab jaga motor saya" - Ucapan Rossi buat Garrett Gerloff

Garret sempat menggantikan Valentino Rossi pada Free Practice 1 & 2 sementara pihak FIM dan doktor dari Dorna menguji swab test Rossi. Namun sebelah petang Jumaat, pihak Dorna mengesahkan Rossi negatif Covid bagi ujian kedua dan Garret perlu lupakan hasrat menggantikan Rossi bagi FP3 dan seterusnya.

Gambar: Yamaha MotoGP

Siapa tidak gembira dapat menggantikan Rossi dan memiliki semua yang pernah Rossi ada seperti mekanik, jurutera data dan pasukan hebat. Perasaan ini sukar digambarkan ditambah dengan mengambil alih jentera idola semasa kecil dan berborak selepas sesi ujian.


“Rossi cakap terima kasih pada saya sebab jaga moto dia dengan baik. M1 hampir sama dengan R1 namun ia berada satu tahap di atas lagi. Jentera M1 cukup selesa dan laju. Tayar pun amat baik terutama ketika cuaca basah. Sukar untuk digambarkan apabila Rossi datang ucap tahniah pada saya.”

Jika anda peminat SBK pasti anda kenal dengan Garret. Namun yang menjadi persoalan kenapa pihak Yamaha tidak memanggil Jorge Lorenzo yang merupakan pelumba ujian Yamaha MotoGP? Apakah benar beliau dikaitkan dengan Aprilia bagi 2021?


Gambar: Yamaha MotoGP

Siapa Garrett Gerloff?


Gambar: Yamaha MotoGP

Gerloff telah menghabiskan sebahagian besar masa yang lalu untuk menempa kejayaan di setiap kejohanan motosikal Amerika Syarikat. Setelah meraih pelbagai trofi dan menang dalam siri WERA National dan Daytona Sportbike Championship, Gerloff beralih ke kelas MotoAmerica Supersport pada tahun 2015, menduduki tempat ke-3 pada penyertaan pertamanya. Dia memenangi dua perlumbaan pada tahun 2016 dan sekali lagi pada tahun 2017, menjadi Juara dua kali pada usia 22 tahun. Kejayaan ini membolehkannya naik ke kelas MotoAmerica Superbike pada tahun 2018, bersama skuad Yamaha factory. Gerloff cepat belajar dan mengagumkan, meraih lima podium pada awal tahun pembabitan, tetapi musim pertama baru Gerloff benar-benar bersinar. Empat kemenangan dan 11 podium lagi dalam 20 perlumbaan sudah cukup untuk menduduki tempat ketiga pada kedudukan 2019 - hanya 51 mata dari Juara. Pelumba Amerika melihat ini sebagai detik yang tepat untuk melangkah ke pentas dunia. Dengan skuad GRT Yamaha yang disokong oleh pengeluar yang menawarkannya dan rakan sepasukannya, Federico Caricasulo, pakej hebat untuk musim ini, Gerloff menikmati musim pembukaan yang baik di pentas dunia. Garrett meraih tiga podium pada tahun 2020, yang pertama datang di Barcelona dengan dua yang lain diambil di Estoril untuk mengakhiri tahun ini dengan cemerlang.

136 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
Untitled design (23).png

Adam Norrodin Ke Podium CEV 2021

Breaking News : 

Breaking News:

Logo w Text Official_edited.png